Pages

Tepung Bungkus


Tertunailah Hasrat Hati... (hehehe pinjam Kak Ina punya phrase lak)! Dah lama tingin benda ni... Along reka2 buat inti tepung pulut hitam... kalau you all takde, pakai lah tepung pulut biasa cam yang selalu orang buat, ok.

Resepi agak2 je pun jadi...

(12 biji comel)
BAHAN2:
1/2 cwn Tepung Beras
1 kotak (200ml) Santan
Secubit Garam

TENGAH:
4 sudu mkn Tepun Pulut
2 sudu mkn Tepung Pulut Hitam
Air

INTI:
1/2 cwn Kelapa Parut
2 sudu mkn Gula Merah
2 sudu mkn Gula
3 sudu mkn Air
1/2 sudu mkn Tepung
1 helai Daun Pandan

CARA2:
1. Sediakan inti:
Panaskan air & gula sehingga larut.
Masukkan kelapa parut daun pandan, kacau sehingga sebati.
Masukkan tepung & kacau sehingga kering.
Bulat2kan.

2. Tepung tengah:
Bancuh tepung pulut dgn air sehingga menjadi doh lembut.
Bahagi 12 ketul & balutkan inti kelapa.

3. Masak tepung beras & santan sehingga pekat.

4. Ambil sehelai daun pisang.
Letakkan seketul tepung pulut yg berisi inti kelapa.
Curahkan 1 sudu besar bancuhan tepung beras.
Balut seperti lepat.
Buat sehingga habis.

5. Kukus selama 30 minit.

0 comments:

Post a Comment