First time saw this recipe in HaSue's house (original recipe by Watie), so copied (& simplified) herewith.... maceh Sue & Watie! Good recipe produced soft texture except the frackles which seems to be only me having a problem with it.
(Makes 12 ketul)
BAHAN2:
1 cwn Nasi
2 cwn Tepung Beras
1 cwn Gula
1 1/4 cwn Air
1 sk Yis
1 peket Eno
CARA2:
1. Blend nasi dengan air hingga halus.Masukkan gula, tepung & yis.
Blend lagi hingga sebati.
Masukkan ke dalam bekas dan tutup rapat.
Perap 3-4 jam.
2. Selepas diperap kacau perlahan dan masukkan eno, kacau sebati perlahan-lahan (warnakan kalau suka) dan biar sebentar.
3. Panaskan kukusan.
Masukan ke dalam acuan-acuan kecil dan kukus selama 15 hingga 20minit dengan api kuat.
4. Boleh di makan dengan kelapa parut yang dikukus sebentar dan digaul dengan sedikit garam jika suka.
0 comments:
Post a Comment